Meruňkové muffiny s kukuřičnými lupínky
Ingredience
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Hrozinky |
3 polévková lžíce |
Jedlá soda |
2 špetka |
Mandle loupané |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Meruňky sušené |
80 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Třtinový cukr |
4 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
50 g |
Džem meruňkový |
4 polévková lžíce |
Likér meruňkový |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Kukuřičné lupínky |
80 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme sušené meruňky, rozkrájíme je na proužky. 3 lžíce zlatých hrozinek omyjeme a necháme okapat.
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, solí a jedlou sodou. Přidáme 2 lžíce nahrubo strouhaných loupaných mandlí a okapané hrozinky. Směs znovu důkladně promícháme. Ve druhé míse vyšleháme změklé máslo s třtinovým cukrem do pěny. Poté přidáme zakysanou smetanu a znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu vmícháme sypkou směs.
- Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout, vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků.
- Připravíme polevu: do rendlíku přes sítko propasírujeme meruňkový džem, přimícháme lžíci vody a lžíci meruňkového likéru. Meruňkovou polevu zahřejeme a důkladně vymícháme, vychladlé muffiny potřeme, posypeme kukuřičnými lupínky, polevu necháme zatuhnout a servírujeme.