Medovníkové plněné muffiny meruňkovým džemem
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Hřebíček |
0.5 kávová lžička |
Jedlá soda |
0.5 kávová lžička |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Kardamom |
1 špetka |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Mouka polohrubá |
250 g |
Perníkové koření |
1 kávová lžička |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Cukr krupice |
100 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Med včelí |
150 g |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
Džem meruňkový |
250 g |
Mandle |
3 polévková lžíce |
Sirup javorový |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Višně kandované |
80 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme sušené meruňky, pokrájíme je na proužky. 3 lžíce loupaných mandlí rozkrájíme nadrobno.
- Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidáme špetku mletého kardamomu, 1 špetku soli, 0,5 lžičky roztlučeného hřebíčku, 1 lžičku perníkového koření, lžíci mleté skořice a lžíci kakaa, směs dobře promícháme. Do rendlíku vložíme máslo, med, třtinový cukr a mléko. Za stálého míchání směs mícháme při mírné teplotě do doby, než se cukr rozpustí. Poté rendllík odstavíme z plotny, když medová směs vychladne, smícháme ji důkladně se sypkou směsí spolu se 2 vejci a mandlemi. Těsto dáme do sáčku se širším nástavcem. Do každé formičky na dno a okolo stěn nastříkáme tenkou vrstvu těsta - tak si připravíme "důlek" do kterého lžičkou vložíme meruňkový džem. Poté zbylým těstem zakryjeme džem v "důlcích". Formičky by měly být naplněny do dvou třetin výšky.
- Muffiny pečeme do zlatova v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 - 25 minut (do zlatova). Poté je necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a dáme do papírových košíčků. Pokapeme ozdobně javorovým sirupem (hlavně střed), ozdobíme kandovanou višní a vychladlé servírujeme.