Medovníkové plněné muffiny meruňkovým džemem

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Hřebíček 0.5 kávová lžička
Jedlá soda 0.5 kávová lžička
Kakao 1 polévková lžíce
Kardamom 1 špetka
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Mouka polohrubá 250 g
Perníkové koření 1 kávová lžička
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Cukr krupice 100 g
Máslo čerstvé 70 g
Med včelí 150 g
Mléko polotučné 0.5 dl
Džem meruňkový 250 g
Mandle 3 polévková lžíce
Sirup javorový 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Višně kandované 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Omyjeme sušené meruňky, pokrájíme je na proužky. 3 lžíce loupaných mandlí rozkrájíme nadrobno.
  2. Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidáme špetku mletého kardamomu, 1 špetku soli, 0,5 lžičky roztlučeného hřebíčku, 1 lžičku perníkového koření, lžíci mleté skořice a lžíci kakaa, směs dobře promícháme. Do rendlíku vložíme máslo, med, třtinový cukr a mléko. Za stálého míchání směs mícháme při mírné teplotě do doby, než se cukr rozpustí. Poté rendllík odstavíme z plotny, když medová směs vychladne, smícháme ji důkladně se sypkou směsí spolu se 2 vejci a mandlemi. Těsto dáme do sáčku se širším nástavcem. Do každé formičky na dno a okolo stěn nastříkáme tenkou vrstvu těsta - tak si připravíme "důlek" do kterého lžičkou vložíme meruňkový džem. Poté zbylým těstem zakryjeme džem v "důlcích". Formičky by měly být naplněny do dvou třetin výšky.
  3. Muffiny pečeme do zlatova v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 - 25 minut (do zlatova). Poté je necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a dáme do papírových košíčků. Pokapeme ozdobně javorovým sirupem (hlavně střed), ozdobíme kandovanou višní a vychladlé servírujeme.