Voňavé dýňové muffiny
Ingredience
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Dýně |
300 g |
Hřebíček mletý |
0.5 kávová lžička |
Hrozinky |
3 polévková lžíce |
Mandle loupané |
100 g |
Mouka polohrubá |
120 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Podmáslí |
300 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
0.5 dl |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Citrónová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
125 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hrozinky omyjeme, necháme v sítu okapat, loupané mandle pokrájíme a v teflonové pánvi je nasucho opražíme do zlatova. Dužinu z dýně rozkrájíme do rendlíku na malé kousky, přidáme k ní 0,5 dl vody a pod poklicí dýni dusíme do měkka přibližně 15 minut. Poté slijeme přes cedník, vložíme do mísy a rozmixujeme na kaši. Přidáme cukr, vanilkový cukr, mletý muškátový oříšek, mletou skořici, mletý zázvor, mletý hřebíček, vejce a podmáslí. směs znovu rozmixujeme do hladka.
- Přisypeme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Mícháme do doby, než se vše spojí. Nakonec přimícháme mandle a hrozinky.
- Muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 180°C.
- Mezitím připravíme citrónovou polevu: do misky vsypeme moučkový cukr, přidáme citrónovou šťávu a polevu vymícháme do hladka.
- Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vložíme do papírových košíčků, pokapeme citrónovou polevou, kandovaným ovocem (podle vlastní chuti a fantazie) a podáváme.