Cappuccino muffiny s tvarohovým krémem
Ingredience
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Lučina |
250 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl |
Smetana ke šlehání 33% |
1 dl |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Cappuccino instantní |
25 g |
Cukr krupice |
125 g |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Kypřící prášek do pečiva |
1 ks |
Likér kakaový |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Kakao |
1 kávová lžička |
Skořicový cukr |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve připravíme jemný tvarohový krém: do mísy vložíme přírodní sýr Lučinu, přidáme k němu 2 čerstvé žloutky, sladkou i lahůdkovou hustou smetanu (zakysanou) a cukr. Meněí vanilkový lusk podélně rozkrojíme a tupou stranou nože dřeň seškrábneme k sýru. Poté krém vyšleháme elekrickým šlehačem. Šleháme při středních obrátkách do doby, než bude nadýchaný. Následně krém zakryjeme a dáme do chladničky.
- Formu na 12 kusů větších muffin (nebo 24 kusů mini-muffin) vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, sůl, přidáme lžíci kakaa, 2 sáčky rozpustného cappuccina a směs promícháme. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, kávovým likérem a žloutky do pěny. Poté přidáme čerstvý sýr Lučinu, podmáslí a znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
- Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků. Krém dáme do cukrářského pytlíku s větší hubičkou, muffiny jím ozdobíme. Krém na 6 kusech ozdobně posypeme přes sítko kakaem, dalších 6 kusů posypeme skořicovým cukrem a servírujeme.