Trinidadské kuře po kreolsku

Ingredience


Ananas 0.5 ks
Banány 1 ks
Celer řapíkatý 200 g
Chilli paprička 2 ks
Cibulka jarní 3 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Koriandr 1 polévková lžíce
Kuře 1200 g
Máslo čerstvé 2.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Tabasco 0.5 kávová lžička
Vývar drůbeží 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Středně velké kuře opláchneme studenou vodou, osušíme ho a rozdělíme na 8 dílů. Porce osolíme, opepříme a potřeme čerstvou citronovou šťávou a necháme chvíli odležet.
  2. Očistíme 4 řapíky celeru, několik lístků odložíme stranou a spodní část nakrájíme na centimetrové dílky, jarní cibulky a chilli papričky nasekáme napříč. Ananas přepůlíme, jednu půlku okrájíme ze slupky a rozdělíme na čtvrtky, vyřízneme dřevnatý střed a nakrájíme na tenké plátky. V misce rozmačkáme vyzrálý banán.
  3. Ve velké pánvi rozpustíme máslo a na něm ne příliš zprudka opečeme na každé straně 5 minut porce kuřete. Opečené maso přendáme na mísu a v pánvi poté opékáme celer s cibulkou a ananasem. Po 5 minutách přidáme rozmačkaný banán, opečené kuřecí maso a tabasco, přilijeme horký drůbeží vývar, zakryjeme poklicí a 20 minut dusíme.
  4. Mezitím z několika větviček koriandru otrháme lístky, několik odložíme a zbytek nasekáme. Když je kuře měkké, nasekaný koriandr k němu přimícháme a pánev stáhneme z ohně.
  5. Porce na talířích ozdobíme celerovými a koriandrovými lístky.