Mexické ostré kuře
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Gouda |
120 g |
Kapie |
1 ks |
Kuřecí prsa |
750 g |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř cayenský |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
1 ks |
Rýže |
600 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tabasco |
0.5 kávová lžička |
Vlašské ořechy |
100 g |
Vývar drůbeží |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čtyři kuřecí prsní řízky bez kůže omyjeme studenou vodou a osušíme a mírně naklepeme. Spaříme rajče, oloupeme ho a rozkrájíme na kousky, oloupeme a pokrájíme větší cibuli a česnek. Rajče, cibuli a česnek pak rozmixujeme se 100 g jader vlašských ořechů.
- Kapie a chilli papričky zbavíme stopek a jader, kapie nakrájíme na dvoucentimetrové kousky a papričky najemno posekáme. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme olej a kuřecí maso na něm opečeme na každé straně 2-4 minuty dozlatova. Opečené maso rozložíme na talíř, kde ho osolíme ½ lžičkou soli a okořeníme ¼ lžičkou cayenského pepře.
- Na výpeku v pánvi orestujeme 3 minuty na středním plameni kapie s papričkami, přimícháme umixovanou směs a 5 minut povaříme. Pak přilijeme drůbeží vývar a bílý vinný ocet, 3x zastříkneme tabascem a přidáme ½ lžičky soli a ¼ lžičky cayenského pepře. Vše dohromady promícháme, navrch rozložíme opečená kuřecí prsa, pánev přikryjeme poklicí a 15-20 minut dusíme. Potom maso posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, znovu přikryjeme, stáhneme z ohně a necháme 5 minut odležet, aby se sýr roztavil.
- Na talíře upravíme dušenou rýži, přidáme porce masa a vše přelijeme omáčkou.