Mexické ostré kuře

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 2 ks
Cibule 1 ks
Gouda 120 g
Kapie 1 ks
Kuřecí prsa 750 g
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Paprika zelená 1 ks
Pepř cayenský 0.5 kávová lžička
Rajčata 1 ks
Rýže 600 g
Sůl 1 kávová lžička
Tabasco 0.5 kávová lžička
Vlašské ořechy 100 g
Vývar drůbeží 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čtyři kuřecí prsní řízky bez kůže omyjeme studenou vodou a osušíme a mírně naklepeme. Spaříme rajče, oloupeme ho a rozkrájíme na kousky, oloupeme a pokrájíme větší cibuli a česnek. Rajče, cibuli a česnek pak rozmixujeme se 100 g jader vlašských ořechů.
  2. Kapie a chilli papričky zbavíme stopek a jader, kapie nakrájíme na dvoucentimetrové kousky a papričky najemno posekáme. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme olej a kuřecí maso na něm opečeme na každé straně 2-4 minuty dozlatova. Opečené maso rozložíme na talíř, kde ho osolíme ½ lžičkou soli a okořeníme ¼ lžičkou cayenského pepře.
  3. Na výpeku v pánvi orestujeme 3 minuty na středním plameni kapie s papričkami, přimícháme umixovanou směs a 5 minut povaříme. Pak přilijeme drůbeží vývar a bílý vinný ocet, 3x zastříkneme tabascem a přidáme ½ lžičky soli a ¼ lžičky cayenského pepře. Vše dohromady promícháme, navrch rozložíme opečená kuřecí prsa, pánev přikryjeme poklicí a 15-20 minut dusíme. Potom maso posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, znovu přikryjeme, stáhneme z ohně a necháme 5 minut odležet, aby se sýr roztavil.
  4. Na talíře upravíme dušenou rýži, přidáme porce masa a vše přelijeme omáčkou.