Libanonská kuřecí prsa plněná ovocnou rýží
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Hřebíček |
1 špetka |
Hrozinky |
100 g |
Kari koření |
1 kávová lžička |
Kuřecí prsa |
700 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
80 g |
Nové koření |
1 špetka |
Olej rostlinný |
5 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže |
300 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Švestky sušené |
250 g |
Voda pitná |
1.1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené švestky zalijeme horkou vodou (500 ml) a necháme je hodinu máčet. Do hrnce nasypeme rýži, zalijeme ji zbylou vodou, osolíme, uvedeme do varu, vaříme 25 minut, poté ji scedíme a necháme vychladnout.
- Mezitím smícháme lžíci rostlinného oleje s medem, citronovou šťávou a kari kořením. Dále ostrým nožem napříč rozřízneme čtyři omytá a osušená kuřecí prsa, ale nedokrojíme. Prsa zavřeme a z vnější strany je pomažeme medovou směsí a v zakryté míse je uložíme do chladničky.
- Nasucho opražíme piniové oříšky, švestky vypeckujeme a s hrozinkami je nasekáme a nasypeme do větší misky. Přidáme vařenou rýži, polovinu piniových oříšků, 1/4 lžičky pepře a po špetce rozemletého nového koření, hřebíčku a skořice a vše dobře promícháme.
- Kuřecí prsa rozložíme, na vále a rozdělíme na ně rýžovou směs.
- Maso kolem náplně přeložíme, ovážeme potravinářským motouzem, nebo sepneme párátky a obalíme ve směsi hladké mouky, 1/2 lžičky soli a špetky pepře. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme zbývající olej a kuře na něm opečeme 4 - 5 minut na každé straně do zlatohněda.
- Podáváme posypané druhou polovinou pražených piniových oříšků.