Libanonská kuřecí prsa plněná ovocnou rýží

Ingredience


Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Hřebíček 1 špetka
Hrozinky 100 g
Kari koření 1 kávová lžička
Kuřecí prsa 700 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 80 g
Nové koření 1 špetka
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Oříšky piniové 100 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže 300 g
Skořice mletá 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Švestky sušené 250 g
Voda pitná 1.1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené švestky zalijeme horkou vodou (500 ml) a necháme je hodinu máčet. Do hrnce nasypeme rýži, zalijeme ji zbylou vodou, osolíme, uvedeme do varu, vaříme 25 minut, poté ji scedíme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím smícháme lžíci rostlinného oleje s medem, citronovou šťávou a kari kořením. Dále ostrým nožem napříč rozřízneme čtyři omytá a osušená kuřecí prsa, ale nedokrojíme. Prsa zavřeme a z vnější strany je pomažeme medovou směsí a v zakryté míse je uložíme do chladničky.
  3. Nasucho opražíme piniové oříšky, švestky vypeckujeme a s hrozinkami je nasekáme a nasypeme do větší misky. Přidáme vařenou rýži, polovinu piniových oříšků, 1/4 lžičky pepře a po špetce rozemletého nového koření, hřebíčku a skořice a vše dobře promícháme.
  4. Kuřecí prsa rozložíme, na vále a rozdělíme na ně rýžovou směs.
  5. Maso kolem náplně přeložíme, ovážeme potravinářským motouzem, nebo sepneme párátky a obalíme ve směsi hladké mouky, 1/2 lžičky soli a špetky pepře. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme zbývající olej a kuře na něm opečeme 4 - 5 minut na každé straně do zlatohněda.
  6. Podáváme posypané druhou polovinou pražených piniových oříšků.