Malinové muffiny se šlehačkou
Ingredience
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Bílý jogurt |
120 g |
Cukr krupice |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Maliny |
200 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
250 g |
Smetana |
1.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Maliny |
30 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 dl |
Maliny |
70 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvé maliny omyjeme, osušíme, třetinu malin odložíme stranou na ozdobu a do šlehačky. Ostatní maliny v míse rozmačkáme, přidáme k nim smetanu a bílý jogurt. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Postupně k máslu zašleháme maliny se smetanou a jogurtem.
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
- Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.
- Připravíme šlehačku: 33% smetanu vyšleháme s cukrem na tuhou šlehačku, poté postupně přidáme rozmačkané maliny (30 g). Šlehačku dáme do cukrářského sáčku s větším ozdobným nástavcem a vychladlé muffiny ozdobíme šlehačkou, celými malinami, dáme je na mísu a servírujeme.