Malinové muffiny se šlehačkou

Ingredience


Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Bílý jogurt 120 g
Cukr krupice 100 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Maliny 200 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 250 g
Smetana 1.5 dl
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Maliny 30 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 3 dl
Maliny 70 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvé maliny omyjeme, osušíme, třetinu malin odložíme stranou na ozdobu a do šlehačky. Ostatní maliny v míse rozmačkáme, přidáme k nim smetanu a bílý jogurt. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Postupně k máslu zašleháme maliny se smetanou a jogurtem.
  2. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
  3. Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.
  4. Připravíme šlehačku: 33% smetanu vyšleháme s cukrem na tuhou šlehačku, poté postupně přidáme rozmačkané maliny (30 g). Šlehačku dáme do cukrářského sáčku s větším ozdobným nástavcem a vychladlé muffiny ozdobíme šlehačkou, celými malinami, dáme je na mísu a servírujeme.