Francouzské makové dortíčky zdobené citrónovou polevou

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Kypřící prášek do pečiva 1.2 kávová lžička
Mák mletý 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mouka polohrubá 150 g
Rum 1 polévková lžíce
Smetana 12% 12 dl
Sůl 1 špetka
Vanilkový lusk 2 ks
Vejce slepičí 3 ks
Citrónová šťáva 5 polévková lžíce
Cukr moučkový 250 g
Potravinářská barva 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malé formičky na 24 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky. Vanilkové lusky rozkrojíme, tupou hranou nože dřeň seškrábneme do mísy, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh. K vyšlehanému máslu budeme postupně přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Za stálého míchání přidáme 2 lžíce pomletého máku, rum a přilijeme 12% smetanu. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout.
  2. Připravíme si citrónovou polevu: Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme přecezenou citrónovou šťávu a vymícháme hustou polevu. Povrch vychladlých dortíčků potřeme polevou. Do středu polevy kápneme kapátkem 1-2 kapky tekuté potravinářské tmavě zelené potravinářské barvy. Párátkem barvu táhneme tak, že vytvoříme podle své fantazie dekoraci nebo ornament. Polevu necháme zatuhnout, poté dortíčky servírujeme.