Alpský kuřecí řízek se sýrem
Ingredience
Brambory vařené |
600 g |
Citrony |
1 ks |
Kuřecí prsa |
700 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
150 ml |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
150 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Gruyére |
230 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čtyři kuřecí prsní řízky podélně rozkrojíme, každý na dva plátky, poté lehce naklepeme. Na čtyři plátky masa položíme po plátku sýra, přikryjeme druhou polovinou masa, spíchneme párátky, uložíme do misky a přikryjeme.
- Do nádobek na obalování připravíme strouhanku, mouku a vejce. Strouhanku smícháme se solí a pepřem, vejce vidličkou rozšleháme se 2 lžícemi vody.
- Plněná prsíčka obalíme v mouce, potom namočíme ve vejci a nakonec obalíme ve strouhance. V hluboké pánvi zahřejeme olej na vyšší teplotu.
- V oleji poté do zlatohněda smažíme řízky 4 minuty po každé straně, vyjmeme je z pánve a dáme na papírový ubrousek okapat. Mezitím rozehřejeme máslo, citron pokrájíme na půlkolečka a nasekáme pažitku.
- Řízky obložíme citronem, podáváme je s vařenými bramborami omaštěnými máslem a posypanými pažitkou.