Andaluská kuřecí prsa s estragonem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Estragon |
4 polévková lžíce |
Kuřecí prsa |
700 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže dušená |
600 g |
Šalotka |
8 ks |
Sherry brandy |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar drůbeží |
150 ml |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z citronu ostrouháme kůru, dáme ji do mističky, přidáme lžíci citronové šťávy a odložíme. Dále oloupeme šalotky a nasekáme čerstvý estragon.
- Řízky z kuřecích prsou opláchneme, osušíme osolíme, opepříme a ve velké pánvi s rozehřátým olivovým olejem je při vyšší teplotě opečeme 4 - 5 minut po každé straně. Opečené maso vyndáme na talíř, zmírníme oheň a na pánvi asi 5 minut restujeme celé šalotky, až změknou a zesklovatí.
- Poté opět zvýšíme teplotu, k šalotkám na pánvi nalijeme horký drůbeží vývar, suché víno sherry a citronovou šťávu s kůrou. Omáčku povaříme za stálého míchání, aby se nepřipékala.
- Do omáčky vložíme kuřecí maso a při mírné teplotě přikryté podusíme 4 - 5 minut. Následně maso i šalotky vyndáme, porce kuřete rozkrájíme napříč na silné plátky a společně se šalotkami je upravíme na nahřáté talíře. Do omáčky zamícháme zakysanou smetanu, estragon, půl lžičky soli a čtvrt lžičky pepře.
- K masu se šalotkami přidáme dušenou rýži, porce přelijeme omáčkou a podáváme.