Aucklandské nadívané kuře
Ingredience
Cuketa |
2 ks |
Kuře |
1000 g |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
3 ks |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
1 ks |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
Zeleninový vývar |
350 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme nádivku. Do hrnce dáme vařit 1,5 litru osolené vody. Oloupanou mrkev i omyté menší cukety rozkrájíme na malé kostky. Když voda začne vřít, vsypeme nakrájenou mrkev, po třech minutách cuketu. Společně ještě vaříme 3 minuty, poté zeleninu scedíme. Na kostičky nakrájíme slaninu a rozšleháme vejce.
- Do mléka namočíme rohlík pokrájený na plátky, k němu přidáme zeleninu se slaninou, šlehané vejce, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme čtvrt hodiny odpočinout.
- Mezitím troubu zapneme na 180°C. Středně velké kuře omyjeme a osušíme. Poté ho osolíme, opepříme, naplníme připravenou nádivkou a vložíme na pekáč. Přelijeme olejem, podlijeme horkým zeleninovým vývarem a dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme 1½ - 1¾ hodiny, při pečení poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby přilijeme ještě horký vývar.
- Upečené kuře i nádivku rozdělíme na 4 porce a upravíme na talíře. Podáváme přelité vypečenou šťávou a posypané sekanou petrželkou.