Mallorské mandlové kuře pečené s bramborami
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
600 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Kuřecí stehna |
4 ks |
Majoránka |
2 polévková lžíce |
Mandle |
120 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Šafrán |
1 špetka |
Šlehačka |
150 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
125 ml |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mandle spaříme vařící vodou a oloupeme, očištěnou cibuli s česnekem nahrubo nasekáme. Oloupeme brambory, rozkrájíme je na kostky, větší kuřecí stehna omyjeme a osušíme.
- Olivový olej rozehřejeme ve velké hluboké litinové pánvi s ohnivzdornou rukojetí, z obou stran do zlatova opečeme kuřecí stehna. Přidáme cibuli s česnekem a brambory a zvolna 10 minut směs opékáme. Když brambory zezlátnou, přidáme mandle a lehce je opražíme.
- K masu s bramborami poté přidáme šafrán namočený ve 2 lžících teplé vody, 1½ lžíce nasekané čerstvé majoránky a bobkový list. Zalijeme suchým bílým vínem a šlehačkou, osolíme, opepříme, promícháme.
- Pánev následně vložíme do trouby předehřáté na 180°C, pečeme 45 minut, hotové jídlo pak rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme zbytkem majoránky a podáváme.