Mallorské mandlové kuře pečené s bramborami

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 600 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Kuřecí stehna 4 ks
Majoránka 2 polévková lžíce
Mandle 120 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šafrán 1 špetka
Šlehačka 150 ml
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 125 ml
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mandle spaříme vařící vodou a oloupeme, očištěnou cibuli s česnekem nahrubo nasekáme. Oloupeme brambory, rozkrájíme je na kostky, větší kuřecí stehna omyjeme a osušíme.
  2. Olivový olej rozehřejeme ve velké hluboké litinové pánvi s ohnivzdornou rukojetí, z obou stran do zlatova opečeme kuřecí stehna. Přidáme cibuli s česnekem a brambory a zvolna 10 minut směs opékáme. Když brambory zezlátnou, přidáme mandle a lehce je opražíme.
  3. K masu s bramborami poté přidáme šafrán namočený ve 2 lžících teplé vody, 1½ lžíce nasekané čerstvé majoránky a bobkový list. Zalijeme suchým bílým vínem a šlehačkou, osolíme, opepříme, promícháme.
  4. Pánev následně vložíme do trouby předehřáté na 180°C, pečeme 45 minut, hotové jídlo pak rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme zbytkem majoránky a podáváme.