Kořeněné ankarské kuře zapečené s rajčaty

Ingredience


Česnek 8 stroužek
Cibule 3 ks
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Kuřecí prsa 400 g
Kuřecí stehna 400 g
Mrkev kořen 3 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata 6 ks
Rozmarýn 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Tymián 1 polévková lžíce
Vývar drůbeží 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rajčata lehce nařízneme do kříže, spaříme, oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, nasekáme rozmarýn s tymiánem, dále oloupeme cibuli, česnek i mrkev. Cibule rozčtvrtíme, česnek s mrkví rozkrájíme na plátky. Čtyři kuřecí stehna a 4 prsa omyjeme, osušíme, poté je osolíme, okořeníme pepřem.
  2. Ve velikém kastrolu rozehřejeme na střední teplotu olivový olej a na něm do hněda opečeme z obou stran kuřecí porce. K opečenému kuřeti přidáme cibuli i česnek s mrkví a zvolna osmažíme. Nakonec přidáme nasekané bylinky, přilijeme drůbeží vývar s citronovou šťávou a zvolna společně 10 minut povaříme.
  3. Směs potom přendáme do velkého pekáče, který vložíme do trouby, předehřáté na 200 °C. Odkryté zapékáme půl hodiny.
  4. Na každý talíř položíme jeden kousek prsou a jeden kousek stehna, obložíme pečenou zeleninou, přelijeme šťávou.