Marcipánové muffiny s pistáciemi

Ingredience


Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Cukr krupice 75 g
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Marcipán 100 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko plnotučné 8 cl
Mouka polohrubá 200 g
Pistácie 100 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Citrónová šťáva 3 polévková lžíce
Cukr krupice 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Připravíme těsto: v rendlíku při nízké teplotě zahřejeme mléko, do něj rozdrobíme marcipán a za stálého míchání ho rozpustíme - mléko jen zahříváme, ale nevaříme!
  3. V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Poté k máslu přišleháme rozpuštěný marcipán.
  4. Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mleté pistácie a celou směs přimícháme k vyšlehanému máslu. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zapracujeme je do těsta.
  5. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a vložíme péct do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Připravíme citrónovou polevu: v misce vymícháme prosátý moučkový cukr s citrónovou šťávou do hladka.
  6. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, ozdobně je pokapeme citrónovou polevou a když poleva zatuhne, muffiny podáváme.