Marcipánové muffiny s pistáciemi
Ingredience
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
75 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Marcipán |
100 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko plnotučné |
8 cl |
Mouka polohrubá |
200 g |
Pistácie |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Citrónová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Připravíme těsto: v rendlíku při nízké teplotě zahřejeme mléko, do něj rozdrobíme marcipán a za stálého míchání ho rozpustíme - mléko jen zahříváme, ale nevaříme!
- V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Poté k máslu přišleháme rozpuštěný marcipán.
- Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mleté pistácie a celou směs přimícháme k vyšlehanému máslu. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zapracujeme je do těsta.
- Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a vložíme péct do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Připravíme citrónovou polevu: v misce vymícháme prosátý moučkový cukr s citrónovou šťávou do hladka.
- Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, ozdobně je pokapeme citrónovou polevou a když poleva zatuhne, muffiny podáváme.