Slavnostní muffiny s Mascarpone krémem

Ingredience


Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Likér mandlový - Amaretto 1.5 kávová lžička
Maizena - kukuřičný škrob 10 g
Mascarpone 200 g
Smetana 16% (pochoutková) 4 polévková lžíce
Čokoláda hořká 3 polévková lžíce
Cukr krupice 80 g
Kypřící prášek do pečiva 1 polévková lžíce
Maizena - kukuřičný škrob 60 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka polohrubá 60 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Smetana 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formičky na muffiny vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Připravíme sýrový krém: do mísy dáme čerstvý sýr Mascarpone, přimícháme hustou lahůdkovou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr, 10 g Maizeny, mandlový likér Amaretto a směs vyšleháme do hladkého krému.
  3. Oloupané mandle nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přimícháme Maizenu, cukr, špetku soli, rozpuštěné vlahé máslo, 2 lžíce smetany, žloutky, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru, vše promícháme a elektrickým šlehačem vyšleháme na hladké těsto. Poté přimícháme nastrouhané mandle. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta, jež musí být hladké a vláčné.
  4. Formičky naplníme těstem do dvou třetin a vložíme je do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 15 - 17 minut. Poté muffiny vyjmeme z trouby, ozdobíme kopečkem krému a vrátíme zpět do trouby dopéct. Pečeme dalších dalších 8 - 10 minut.
  5. Upečené muffiny necháme 3 až 4 minuty vychladnout, vyjmeme a vložíme opatrně do papírových košíčků. Krém posypeme nastrouhanou čokoládou. Muffiny dáme na mísu a vychladlé servírujeme.