Slavnostní muffiny s Mascarpone krémem
Ingredience
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Likér mandlový - Amaretto |
1.5 kávová lžička |
Maizena - kukuřičný škrob |
10 g |
Mascarpone |
200 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
4 polévková lžíce |
Čokoláda hořká |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
80 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
60 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka polohrubá |
60 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Smetana |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formičky na muffiny vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Připravíme sýrový krém: do mísy dáme čerstvý sýr Mascarpone, přimícháme hustou lahůdkovou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr, 10 g Maizeny, mandlový likér Amaretto a směs vyšleháme do hladkého krému.
- Oloupané mandle nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přimícháme Maizenu, cukr, špetku soli, rozpuštěné vlahé máslo, 2 lžíce smetany, žloutky, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru, vše promícháme a elektrickým šlehačem vyšleháme na hladké těsto. Poté přimícháme nastrouhané mandle. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta, jež musí být hladké a vláčné.
- Formičky naplníme těstem do dvou třetin a vložíme je do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 15 - 17 minut. Poté muffiny vyjmeme z trouby, ozdobíme kopečkem krému a vrátíme zpět do trouby dopéct. Pečeme dalších dalších 8 - 10 minut.
- Upečené muffiny necháme 3 až 4 minuty vychladnout, vyjmeme a vložíme opatrně do papírových košíčků. Krém posypeme nastrouhanou čokoládou. Muffiny dáme na mísu a vychladlé servírujeme.