Pikardské jarní kuře na estragonu
Ingredience
Česnek |
6 stroužek |
Estragon |
200 g |
Kuře |
800 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Šlehačka |
150 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Víno bílé |
250 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dvě menší (asi 700 g) omytá a osušená jarní kuřátka zevnitř osolíme, opepříme. Z velkého svazku čerstvého estragonu odložíme několik snítek stranou, zbytek nahrubo nasekáme. Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se změklým máslem.
- Polovinou česnekového másla vymažeme kuřata zevnitř, poté je položíme na pekáč a pomažeme zbytkem česnekového másla. Osolíme, opepříme, posypeme sekaným estragonem a podlijeme suchým bílým vínem.
- Pečeme 1 - 1¼ hodiny v troubě předehřáté na 180°C do zlatova a do křupava. Upečená kuřata přendáme na talíř a zakryjeme alobalem, aby zůstala teplá. Do výpeku nalijeme šlehačku a za stálého míchání zvolna povaříme 4 - 5 minut, až omáčka zhoustne.
- Půlky kuřátek podáváme ozdobené estragonem, podlité smetanovou omáčkou.