Kachna na hroznech s portskou omáčkou
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Hroznové víno |
150 g |
Kachna domácí |
1200 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Marmeláda pomerančová |
80 g |
Máta |
50 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Víno portské |
100 ml |
Voda pitná |
1 l |
Vývar drůbeží |
200 ml |
Worcester (worcesterská omáčka) |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Střední kachnu očistíme, osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu. Citron ostrouháme a vymačkáme. Kůru i šťávu smícháme s 50 ml portského vína.
- Do pekáče nalijeme vodu do výše 4 cm, přilijeme portské s citronem. Kachnu vložíme do pekáče prsíčky dolů a v troubě předehřáté na 180°C ji pečeme 1¼ hodiny, poté ji obrátíme a pečeme dalších 30 minut.
- Když kachna na povrchu zezlátne, vyndáme ji z pekáče na mísu, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočinout. Zatím připravíme omáčku: v rendlíku zahřejeme drůbeží vývar, přilijeme Maizenu smíchanou se zbytkem portského a mícháme do zhoustnutí. Přidáme pomerančovou zavařeninu s worcesterem, osolíme, opepříme, smícháme s výpekem a prohřejeme. Do omáčky nakonec přidáme rozpůlené kuličky modrého hroznového vína zbavené jadérek. Kachnu naporcujeme, na talíři obložíme vínem, přelijeme omáčkou a ozdobíme lístky máty.