Kachna na hroznech s portskou omáčkou

Ingredience


Citrony 1 ks
Hroznové víno 150 g
Kachna domácí 1200 g
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Marmeláda pomerančová 80 g
Máta 50 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Víno portské 100 ml
Voda pitná 1 l
Vývar drůbeží 200 ml
Worcester (worcesterská omáčka) 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Střední kachnu očistíme, osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu. Citron ostrouháme a vymačkáme. Kůru i šťávu smícháme s 50 ml portského vína.
  2. Do pekáče nalijeme vodu do výše 4 cm, přilijeme portské s citronem. Kachnu vložíme do pekáče prsíčky dolů a v troubě předehřáté na 180°C ji pečeme 1¼ hodiny, poté ji obrátíme a pečeme dalších 30 minut.
  3. Když kachna na povrchu zezlátne, vyndáme ji z pekáče na mísu, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočinout. Zatím připravíme omáčku: v rendlíku zahřejeme drůbeží vývar, přilijeme Maizenu smíchanou se zbytkem portského a mícháme do zhoustnutí. Přidáme pomerančovou zavařeninu s worcesterem, osolíme, opepříme, smícháme s výpekem a prohřejeme. Do omáčky nakonec přidáme rozpůlené kuličky modrého hroznového vína zbavené jadérek. Kachnu naporcujeme, na talíři obložíme vínem, přelijeme omáčkou a ozdobíme lístky máty.