Vánočka z brambor
Ingredience
Brambory vařené |
250 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
120 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
20 g |
Hrozinky |
50 g |
Mandle |
50 g |
Mléko polotučné |
0.125 l |
Mouka pšeničná hrubá |
600 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
80 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na vál prosijeme mouku, nastrouháme do ní vychladlé brambory, citronovou kůru, přidáme cukr, sůl a kvásek z droždí, mléka a trochy cukru. Dále přidáme vejce a vlahý tuk, vypracujeme těsto a zamícháme do něho rozinky a na nudličky nakrájené oloupané mandle. Necháme vykynout.
- Z těsta vyválíme sedm válečků, na spodek spleteme čtyři prameny a navrch tři. Nakonec vánočku potřeme zbylým vejcem.
- Pečeme v předehřáté troubě nejdříve prudčeji, pozdějí mírně a zvolna dopékáme.