Vánočka z brambor

Ingredience


Brambory vařené 250 g
Citrony 1 ks
Cukr krupice 120 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 20 g
Hrozinky 50 g
Mandle 50 g
Mléko polotučné 0.125 l
Mouka pšeničná hrubá 600 g
Sůl 1 špetka
Tuk 80 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vál prosijeme mouku, nastrouháme do ní vychladlé brambory, citronovou kůru, přidáme cukr, sůl a kvásek z droždí, mléka a trochy cukru. Dále přidáme vejce a vlahý tuk, vypracujeme těsto a zamícháme do něho rozinky a na nudličky nakrájené oloupané mandle. Necháme vykynout.
  2. Z těsta vyválíme sedm válečků, na spodek spleteme čtyři prameny a navrch tři. Nakonec vánočku potřeme zbylým vejcem.
  3. Pečeme v předehřáté troubě nejdříve prudčeji, pozdějí mírně a zvolna dopékáme.