Srbské kuře na slanině, pečené s mrkví, pórkem a celerem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 125 g
Jalovec 1 kávová lžička
Kuře 800 g
Mrkev kořen 4 ks
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Paprika žlutá 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 50 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 2 kávová lžička
Víno červené 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře rozčtvrtíme, omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme, posypeme pepřem a mletou paprikou. Kuličky jalovce rozdrtíme ve hmoždíři.
  2. Mrkev i celer oloupeme a pokrájíme na kostičky, pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka. Ze slaniny seřízneme kůži, maso rozkrájíme na malé kostičky.
  3. Troubu zapneme na 200 °C (plyn na stupeň 6).
  4. Ve velkém plochém rendlíku rozehřejeme olej, na něm poté dvě minuty škvaříme slaninu, vložíme porce kuřete a opečeme ze všech stran do zlatohněda. Přidáme nakrájenou zeleninu, za stálého míchání opékáme 10 minut. Vložíme rozdrcený jalovec, bobkový list a podlijeme červeným vínem. Osolíme, opepříme, v předehřáté troubě pečeme 30 minut.
  5. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.