Srbské kuře na slanině, pečené s mrkví, pórkem a celerem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
125 g |
Jalovec |
1 kávová lžička |
Kuře |
800 g |
Mrkev kořen |
4 ks |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Paprika žlutá |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
50 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Víno červené |
125 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuře rozčtvrtíme, omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme, posypeme pepřem a mletou paprikou. Kuličky jalovce rozdrtíme ve hmoždíři.
- Mrkev i celer oloupeme a pokrájíme na kostičky, pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka. Ze slaniny seřízneme kůži, maso rozkrájíme na malé kostičky.
- Troubu zapneme na 200 °C (plyn na stupeň 6).
- Ve velkém plochém rendlíku rozehřejeme olej, na něm poté dvě minuty škvaříme slaninu, vložíme porce kuřete a opečeme ze všech stran do zlatohněda. Přidáme nakrájenou zeleninu, za stálého míchání opékáme 10 minut. Vložíme rozdrcený jalovec, bobkový list a podlijeme červeným vínem. Osolíme, opepříme, v předehřáté troubě pečeme 30 minut.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou.