Artyčoky plněné játrovou omáčkou

Ingredience


Artyčoky 600 g
Citronová šťáva 15 ml
Játra kuřecí 50 g
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Ocet kvasný lihový 15 ml
Olej olivový 50 g
Pepř černý mletý 1 g
Strouhanka 80 g
Sůl 6 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 800 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Artyčoky očistíme, odkrojíme dřevnaté spodní listy a pokapeme citronovou šťávou. V hrnci přivedeme k varu vodu, okyselíme octem, přiložíme artyčoky, vaříme do měkka. Částečně vydlabeme vnitřky a odložíme stranou.
  2. V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme 20 gramů mouky a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme mlékem, třemi lžícemi vývaru z artyčoků, přidáme nadrobno nakrájená kuřecí játra, sůl, pepř, mletý muškát a vaříme, až omáčka zhoustne. Pánvičku odstavíme, do omáčky vmícháme žloutek, touto omáčkou naplníme artyčoky. Obalíme v mouce, namočíme v rozkvedlaných vejcích, poté obalíme ve strouhance a smažíme v pánvi na oleji do zlatova.