Artyčoky plněné játrovou omáčkou
Ingredience
Artyčoky |
600 g |
Citronová šťáva |
15 ml |
Játra kuřecí |
50 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Ocet kvasný lihový |
15 ml |
Olej olivový |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Strouhanka |
80 g |
Sůl |
6 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
800 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Artyčoky očistíme, odkrojíme dřevnaté spodní listy a pokapeme citronovou šťávou. V hrnci přivedeme k varu vodu, okyselíme octem, přiložíme artyčoky, vaříme do měkka. Částečně vydlabeme vnitřky a odložíme stranou.
- V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme 20 gramů mouky a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme mlékem, třemi lžícemi vývaru z artyčoků, přidáme nadrobno nakrájená kuřecí játra, sůl, pepř, mletý muškát a vaříme, až omáčka zhoustne. Pánvičku odstavíme, do omáčky vmícháme žloutek, touto omáčkou naplníme artyčoky. Obalíme v mouce, namočíme v rozkvedlaných vejcích, poté obalíme ve strouhance a smažíme v pánvi na oleji do zlatova.