Vepřová líčka na víně
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mrkev kořen |
5 ks |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
4 polévková lžíce |
Rozmarýn |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
5 ks |
Vepřová líčka |
600 g |
Víno červené |
750 ml |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěná líčka osolíme, opepříme a opečeme je v kastrolu na části olivového oleje ze všech stran. Maso vyjmeme, do kastrolu přidáme zbylý olivový olej, vložíme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené stroužky česneku a dvě oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a vše orestujeme do tmavší barvy. Přidáme rajčatovou passatu, krátce orestujeme, zalijeme červeným vínem, přilijeme asi 3 dl vody, okořeníme 4 snítkami tymiánu, snítkou rozmarýnu a přivedeme do varu.
- Do kastrolu vrátíme opečená líčka, snížíme teplotu a zvolna dusíme, až je maso měkké. Během dušení podle potřeby doléváme horkou vodu. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou. Omáčku v kastrolu svaříme ( na množství asi 5 dl a přecedíme ji.
- V pánvi rozehřejeme olivový olej s kouskem másla. Přidáme zbylé tři oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a restujeme asi 5 minut. Zalijeme je scezenou omáčkou a pomalu dusíme mrkev do poloměkka. Potom přidáme maso, vše krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a ozdobíme zbylou snítkou tymiánu.