Vepřová líčka na víně

Vepřová líčka na víně - obrázek

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 20 g
Mrkev kořen 5 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 4 polévková lžíce
Rozmarýn 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 5 ks
Vepřová líčka 600 g
Víno červené 750 ml
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěná líčka osolíme, opepříme a opečeme je v kastrolu na části olivového oleje ze všech stran. Maso vyjmeme, do kastrolu přidáme zbylý olivový olej, vložíme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené stroužky česneku a dvě oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a vše orestujeme do tmavší barvy. Přidáme rajčatovou passatu, krátce orestujeme, zalijeme červeným vínem, přilijeme asi 3 dl vody, okořeníme 4 snítkami tymiánu, snítkou rozmarýnu a přivedeme do varu.
  2. Do kastrolu vrátíme opečená líčka, snížíme teplotu a zvolna dusíme, až je maso měkké. Během dušení podle potřeby doléváme horkou vodu. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou. Omáčku v kastrolu svaříme ( na množství asi 5 dl a přecedíme ji.
  3. V pánvi rozehřejeme olivový olej s kouskem másla. Přidáme zbylé tři oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a restujeme asi 5 minut. Zalijeme je scezenou omáčkou a pomalu dusíme mrkev do poloměkka. Potom přidáme maso, vše krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a ozdobíme zbylou snítkou tymiánu.