Tradiční česká vánočka

Tradiční česká vánočka - obrázek

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 42 g
Mandle 50 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 1000 g
Rozinky 50 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí rozdrobíme v troše vlažného mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosijeme mouku, osolíme špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné, vlahé máslo, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Do těsta nakonec vmícháme předem spařené, oloupané, najmeno nasekané mandle (trochu ponecháme na ozdobu) a omyté rozinky.
  3. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně asi 2 hodiny.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Spodní díl vánočky pleteme ze 4 válečků, na ně posadíme cop pletený ze 3 válečků a navrch položíme zbylé dva upletené válečky, jejichž konce podsuneme pod vánočku.
  5. Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Na koncích a doprostřed vánočky zapíchneme špejle, zabrání rozpečení těsta do stran.
  6. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme vánočku asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě.