Vanilkové věnečky

Ingredience


Citronová kůra 0.5 kávová lžička
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká T 650 170 g
Vaječný žloutek slepičí 9 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pracovní desce smícháme změklé máslo s moukou a 8 žloutky. Ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou, lžičkou vanilkového cukru, vmícháme kypřicí prášek a vypracujeme těsto. Necháme do druhého dne v chladu odpočinout.
  2. Z těsta vyválíme praménky, které po dvou stáčíme a tvarujeme do věnečků. Povrch potřeme rozšlehaným zbylým žloutkem.
  3. Věnečky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 10 minut.
  4. Upečené, ještě teplé věnečky poprášíme zbylým vanilkovým cukrem.