Vanilková zrmzlina s kardamomem
Ingredience
Cukr krupice |
125 g |
Kardamom |
6 ks |
Mléko plnotučné |
300 ml |
Smetana ke šlehání |
150 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci svaříme převaříme mléko s vanilkovým luskem, odstavíme z ohně a necháme stát 10 minut. Potom celý lusk vyjmeme.
- Smetanu s drceným zeleným kardamomem zahřejeme, odstavíme a chvíli necháme propojit chutě.
- V horké vodní lázni třeme žloutky s cukrem do zhoustnutí. Přilijeme připravené teplé mléko a mícháme, aby se směs spojila. Nadrcené lusky kardamomu vyjmeme a přidáme připravenou smetanu. Za stálého míchání vaříme 10 minut.
- Nakonec směs zpracujeme ve zmrzlinovém strojku nebo ji v mělké nádobě chladíme 1-2 hodiny, potom našleháme a zmrazíme.