Čokoládový nadýchaný dort

Čokoládový nadýchaný dort - obrázek

Ingredience


Cukr moučkový 85 g
Hladká mouka pšeničná světlá 90 g
Kakao - prášek 40 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 150 ml
Olej rostlinný 3 polévková lžíce
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 50 ml
Čokoláda 70% kakao 200 g
Smetana 400 g
Voda pitná 1 polévková lžíce
Želatina v prášku 0.75 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vymažeme si máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypeme polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  2. Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr prosijeme přes síto do větší mísy a přidáme kypřící prášek.
  3. V jiné nádobě rozšleháme vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.
  4. Poté si vezmeme do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidáváme podle potřeby zbylé mléko a šleháme metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.
  5. Hmotu opatrně vlijeme do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřeme zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. Dáme na 20minut péct.
  6. Ve vodní lázni zahříváme 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce necháme 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidáme.
  7. Nalámeme všechnu čokoládu a přidáme ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašleháváme, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavíme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.
  8. Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abysme z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšleháme do tuha, vezmeme stěrku a postupně šlehačku přidáváme do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmícháváme, dokud se všechny složky řádně nespojí.
  9. Krém nanášíme lžicí nebo stěrkou na korpus,který můžeme libovolně dozdobit
  10. Dort vložíme na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl.