Francouzské makronky
Ingredience
Cukr krupice |
225 g |
Cukr moučka |
250 g |
Mandle mleté |
250 g |
Potravinářská barva |
3 ks |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
200 g |
Voda pitná |
75 ml |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Kokos - mletý (Kopra) |
2 polévková lžíce |
Marmeláda pomerančová |
2 polévková lžíce |
Máslo |
200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Prosáté mleté mandle smícháme s prosátým moučkovým cukrem. Do směsi vlijeme polovinu bílků a vše vymícháme na kaši.
- Zbylé bílky ušleháme se špetkou soli a s trochou krupicového cukru na pevný sníh.
- Vodu vlijeme do kastrůlku, přisypeme krupicový cukr a vaříme cukrový rozvar tak dlouho, až bude tzv. na nit. Ještě horký rozvar přiléváme za stálého šlehání do sněhu, který má mít krémovou konzistenci a má držet na metlách.
- Ušlehaný sníh vmícháme do připravené kaše, nejdříve zvolna a potom promícháváme důkladně, tzv. makronkujeme.
- Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a každý obarvíme jiným barvivem.
- Těsto pomocí cukrářského sáčku nanášíme v kopečcích na silikonovou formu. Na formě necháme makronky před pečením 25-45 minut zaschnout.
- Cukroví pečeme v troubě vyhřáté na 130 stupňů Celsia 12-15 minut podle velikosti.
- Příprava krému: Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem. Krém rozdělíme na 2 díly a do jednoho vmícháme kokos. Oba díly těsta obarvíme potravinářským barvivem.
- Vychladlé makronky slepujeme po dvou připraveným krémem nebo marmeládou.