Makový koláč II
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
180 g |
Cukr moučkový |
70 g |
Džem rybízový |
150 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Mák mletý |
100 g |
Máslo |
3 polévková lžíce |
Meruňky |
400 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka polohrubá |
400 g |
Olej rostlinný |
100 ml |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vlašské ořechy |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 hrst |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mouku smícháme s mletým mákem, mletými ořechy, kypřícím práškem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme olej, vejce, aroma a mléko dle hustoty těsta. Vymícháme hladké, polotekuté těsto, které vlijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou.
- Těsto rovnoměrně uhladíme a poklademe pokrájenými čerstvými meruňkami. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme dozlatova a do odlepení okrajů od plechu, můžeme vyzkoušet špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
- Po upečení necháme vychladnout, pak prokrojíme, spodní díl potřeme marmeládou, zaklopíme vrchním dílem a pokud máme rádi sladké, můžeme koláč ještě pocukrovat moučkovým cukrem.