Makový koláč II

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krupice 180 g
Cukr moučkový 70 g
Džem rybízový 150 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Mák mletý 100 g
Máslo 3 polévková lžíce
Meruňky 400 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka polohrubá 400 g
Olej rostlinný 100 ml
Vejce slepičí 3 ks
Vlašské ořechy 50 g
Mouka pšeničná hrubá 1 hrst
Tresť vanilková 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku smícháme s mletým mákem, mletými ořechy, kypřícím práškem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme olej, vejce, aroma a mléko dle hustoty těsta. Vymícháme hladké, polotekuté těsto, které vlijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou.
  2. Těsto rovnoměrně uhladíme a poklademe pokrájenými čerstvými meruňkami. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme dozlatova a do odlepení okrajů od plechu, můžeme vyzkoušet špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
  3. Po upečení necháme vychladnout, pak prokrojíme, spodní díl potřeme marmeládou, zaklopíme vrchním dílem a pokud máme rádi sladké, můžeme koláč ještě pocukrovat moučkovým cukrem.