Škvarkové placičky
Ingredience
Droždí |
20 g |
Kmín celý |
1 polévková lžíce |
Máslo |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tuk |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové škvarky |
400 g |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Ten vmícháme do mouky spolu se žloutky a rozpuštěným máslem.
- Těsto v míse tak dlouho hněteme, až se přestane chytat stěny mísy. Pak je pod utěrkou necháme asi 45 minut kynout.
- Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme, posypeme polovinou osolených škvarečků, přeložíme na polovinu a necháme asi 30 minut kynout. Pak znovu rozválíme, posypeme druhou polovinou osolených škvarečků, přeložíme na polovinu a necháme 30 minut kynout.
- Nakonec rozválíme na výšku asi 1,5 cm, vykrájíme tvořítkem ( průměr 7 cm) kolečka, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a na vymazaném plechu je upečeme ve středně horké troubě dozlatova.