Škvarkové placičky

Ingredience


Droždí 20 g
Kmín celý 1 polévková lžíce
Máslo 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 200 ml
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Sůl 1 polévková lžíce
Tuk 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové škvarky 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Ten vmícháme do mouky spolu se žloutky a rozpuštěným máslem.
  2. Těsto v míse tak dlouho hněteme, až se přestane chytat stěny mísy. Pak je pod utěrkou necháme asi 45 minut kynout.
  3. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme, posypeme polovinou osolených škvarečků, přeložíme na polovinu a necháme asi 30 minut kynout. Pak znovu rozválíme, posypeme druhou polovinou osolených škvarečků, přeložíme na polovinu a necháme 30 minut kynout.
  4. Nakonec rozválíme na výšku asi 1,5 cm, vykrájíme tvořítkem ( průměr 7 cm) kolečka, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a na vymazaném plechu je upečeme ve středně horké troubě dozlatova.