Horácké pohoštění
Ingredience
Brambory vařené ve slupce |
300 g |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí |
30 g |
Kmín celý |
1 polévková lžíce |
Máslo |
125 g |
Mouka polohrubá |
150 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Tuk |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí - necháme vzejít kvásek. Částečně vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme. V míse je promícháme s osolenou hrubou a polohrubou moukou, přidáme kvásek a vychladlé rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
- To necháme pod čistou utěrkou asi 45 minut kynout. Pak je na pomoučněném vále lehce promneme a rozdělíme na kousky velké asi jako malé jablíčko.
- Každý kousek rukama zploštíme na výšku cca 1,5 cm, pak je narovnáme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a ve středně horké troubě zvolna upečeme dozlatova.