Horácké pohoštění

Ingredience


Brambory vařené ve slupce 300 g
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Droždí 30 g
Kmín celý 1 polévková lžíce
Máslo 125 g
Mouka polohrubá 150 g
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Tuk 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí - necháme vzejít kvásek. Částečně vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme. V míse je promícháme s osolenou hrubou a polohrubou moukou, přidáme kvásek a vychladlé rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
  2. To necháme pod čistou utěrkou asi 45 minut kynout. Pak je na pomoučněném vále lehce promneme a rozdělíme na kousky velké asi jako malé jablíčko.
  3. Každý kousek rukama zploštíme na výšku cca 1,5 cm, pak je narovnáme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a ve středně horké troubě zvolna upečeme dozlatova.