Rýžový dezert

Ingredience


Cukr moučka 180 g
Kandované ovoce 100 g
Mléko polotučné 750 ml
Rum 3 polévková lžíce
Rýže 150 g
Sůl 1 špetka
Vanilkový cukr 1 ks
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 200 ml
Cukr krupice 125 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kandované ovoce drobně pokrájíme, pokapeme rumem a necháme přes noc proležet. Rýži nasypeme do vroucí osolené vody, 2 minuty vaříme, vodu slijeme a rýži necháme okapat.
  2. Mléko zahřejeme k varu, přidáme okapanou rýži a pod poklicí zvolna dusíme, až rýže vstřebá všechno mléko. Necháme částečně vychladnout, vmícháme cukr, vanilkový cukr, po jednom žloutky, kandované ovoce s rumem a tuhý sníh z bílků.
  3. Karamel: cukr nasypeme na suchou pánev, pokropíme vodou a zvolna zahříváme, za stálého míchání jej necháme úplně rozpustit a zezlátnout.
  4. Hlubokou mísu nahřejeme, stěny potřeme karamelem a pak do ní přendáme ochucenou rýži.
  5. Mísu vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 40 minut. Po vyjmutí vyklopíme a podáváme teplé.