Rýžový dezert
Ingredience
Cukr moučka |
180 g |
Kandované ovoce |
100 g |
Mléko polotučné |
750 ml |
Rum |
3 polévková lžíce |
Rýže |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Vanilkový cukr |
1 ks |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
200 ml |
Cukr krupice |
125 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Kandované ovoce drobně pokrájíme, pokapeme rumem a necháme přes noc proležet. Rýži nasypeme do vroucí osolené vody, 2 minuty vaříme, vodu slijeme a rýži necháme okapat.
- Mléko zahřejeme k varu, přidáme okapanou rýži a pod poklicí zvolna dusíme, až rýže vstřebá všechno mléko. Necháme částečně vychladnout, vmícháme cukr, vanilkový cukr, po jednom žloutky, kandované ovoce s rumem a tuhý sníh z bílků.
- Karamel: cukr nasypeme na suchou pánev, pokropíme vodou a zvolna zahříváme, za stálého míchání jej necháme úplně rozpustit a zezlátnout.
- Hlubokou mísu nahřejeme, stěny potřeme karamelem a pak do ní přendáme ochucenou rýži.
- Mísu vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 40 minut. Po vyjmutí vyklopíme a podáváme teplé.