Žloutkové věnečky
Ingredience
Máslo |
90 g |
Mouka pšeničná hrubá |
140 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Cukr moučkový |
200 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Solamyl |
50 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vanilkový cukr |
1 ks |
Cukr moučkový |
100 g |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Vodu se solí a máslem zahřejeme ve vroucí vodní lázni k varu a vsypeme mouku. Stále mícháme, až se těsto začne oddělovat od stěn a dna nádob.
- Sejmeme z vodní lázně, za stálého míchání necháme vychladnout a pak po jednom vmícháme vejce. Těsto přendáme do cukrářského sáčku a pak z něj na plech, vyložený pečícím papírem, nastříkáme věnečky.
- Ty ve středně horké troubě upečeme dozlatova, po vychladnutí příčně rozkrojíme a naplníme krémem.
- Krém: V mléce rozmícháme solamyl, žloutky, moučkový a vanilkový cukr a vše svaříme do hustého krému. Za stálého míchání necháme vychladnout.
- Naplněné věnečky polijeme polevou, připravenou umícháním cukru s vodou dohladka