Ořechové měsíčky z lineckého těsta

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 170 g
Máslo 275 g
Mouka polohrubá 1 hrst
Mouka pšeničná hladká 500 g
Mouka pšeničná hrubá 1 hrst
Skořice mletá 1 špetka
Strouhanka 200 g
Tuk 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 4 ks
Vlašské ořechy 150 g
Marcipán 350 g
Rum 2 polévková lžíce
Sirup malinový 2 polévková lžíce
Vlašské ořechy 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Poleva čokoládová 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, hladkou mouku, strouhanku, mleté ořechy, skořici a citronovou kůru. Vypracujeme vláčně těsto, které necháme v chladničce asi 30 minut odpočinout.
  2. Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou vyválíme ma popmoučněném vále na plát vysoký asi 0,5 cm. Oba pláty těsta postupně upečeme na tukem vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu dorůžova.
  3. Do marcipánu vmícháme rum, sirup a ořechy a takto ochucený marcipán na vále rozválíme do velikosti upečeného plátu.
  4. Pomocí válečku opatrně přendáme na jeden vlažný plát upečeného těsta, druhým plátem těsta přikryjeme a rovnoměrně přimáčkneme dlaněmi. Celý povrch pocukrujeme a cik-cak postříkáme horkou polevou.
  5. U kraje plechu odkrojíme tvořítkem půlkruh a dál v řadě vykrajujeme měsíčky, které rovnáme na plochou mísu. Takto po řadách zpracujeme celé pláty spojené marcipánem.