Ořechové měsíčky z lineckého těsta
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
170 g |
Máslo |
275 g |
Mouka polohrubá |
1 hrst |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 hrst |
Skořice mletá |
1 špetka |
Strouhanka |
200 g |
Tuk |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
4 ks |
Vlašské ořechy |
150 g |
Marcipán |
350 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Sirup malinový |
2 polévková lžíce |
Vlašské ořechy |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Poleva čokoládová |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, hladkou mouku, strouhanku, mleté ořechy, skořici a citronovou kůru. Vypracujeme vláčně těsto, které necháme v chladničce asi 30 minut odpočinout.
- Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou vyválíme ma popmoučněném vále na plát vysoký asi 0,5 cm. Oba pláty těsta postupně upečeme na tukem vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu dorůžova.
- Do marcipánu vmícháme rum, sirup a ořechy a takto ochucený marcipán na vále rozválíme do velikosti upečeného plátu.
- Pomocí válečku opatrně přendáme na jeden vlažný plát upečeného těsta, druhým plátem těsta přikryjeme a rovnoměrně přimáčkneme dlaněmi. Celý povrch pocukrujeme a cik-cak postříkáme horkou polevou.
- U kraje plechu odkrojíme tvořítkem půlkruh a dál v řadě vykrajujeme měsíčky, které rovnáme na plochou mísu. Takto po řadách zpracujeme celé pláty spojené marcipánem.