Velikonoční věnec

Velikonoční věnec - obrázek

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 1 balení
Droždí 30 g
Hrozinky 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky.
  3. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme.
  5. Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem.
  6. Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova.