Italská ciabatta

Ingredience


Cukr krupice 1 špetka
Droždí sušené 0.5 kávová lžička
Mléko polotučné 3 polévková lžíce
Mouka chlebová 150 g
Voda pitná 150 ml
Droždí sušené 0.5 kávová lžička
Mouka chlebová 350 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ze všech surovin na 1. těstíčko umícháme kaši a necháme 12 hodin kynout (nejlépe do druhého dne).
  2. Potom k vykynutému kvásku přidáme všechny suroviny na 2. těsto a vypracujeme lepivou, řidší hmotu. Necháme pod čistou utěrkou kynout asi 3 h na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly a každý vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem a posypaný moukou. Namočenýma rukama jemně vytahujeme těsto do délky. Pracujeme opatrně, aby neunikaly z těsta vzduchové bublinky. Necháme ještě 20 minut kynout.
  4. Ciabatty pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia asi 25 minut. Pod plech dáme hrnek s vodou.