Italská ciabatta
Ingredience
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí sušené |
0.5 kávová lžička |
Mléko polotučné |
3 polévková lžíce |
Mouka chlebová |
150 g |
Voda pitná |
150 ml |
Droždí sušené |
0.5 kávová lžička |
Mouka chlebová |
350 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Ze všech surovin na 1. těstíčko umícháme kaši a necháme 12 hodin kynout (nejlépe do druhého dne).
- Potom k vykynutému kvásku přidáme všechny suroviny na 2. těsto a vypracujeme lepivou, řidší hmotu. Necháme pod čistou utěrkou kynout asi 3 h na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly a každý vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem a posypaný moukou. Namočenýma rukama jemně vytahujeme těsto do délky. Pracujeme opatrně, aby neunikaly z těsta vzduchové bublinky. Necháme ještě 20 minut kynout.
- Ciabatty pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia asi 25 minut. Pod plech dáme hrnek s vodou.