Mramorovaný máslový koláč

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 2 ks
Kakao - prášek 35 g
Máslo čerstvé 210 g
Mouka pšeničná hladká 200 g
Sůl 4 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formou vymažeme 10 g rozpuštěného másla, troubu předehřejeme na 180°C.
  2. V rendlíku rozpustíme zbylé máslo a odstavíme.
  3. Oddělíme do dvou nádob žloutky a bílky.
  4. Z bílků ušleháme pevný sníh, do nějž zašleháme jeden sáček vanilkového cukru.
  5. Žloutky umícháme se solí a cukrem, až se cukr rozpustí. Poté střídavě přimícháváme mouku a rozpuštěné máslo.
  6. Stěrkou do těsta vmícháme ušlehaný sníh a rozdělíme do dvou nádob. K jedné části těsta přisypeme vanilkový cukr, k druhé kakaový prášek.
  7. Do formy lžící klademe střídavě vanilkové a kakaové těsto.
  8. Koláč pečeme zhruba 60 minut. Koláč je hotový, když se na vpíchnutou špejli těsto nelepí.