Mramorovaný máslový koláč
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
2 ks |
Kakao - prášek |
35 g |
Máslo čerstvé |
210 g |
Mouka pšeničná hladká |
200 g |
Sůl |
4 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formou vymažeme 10 g rozpuštěného másla, troubu předehřejeme na 180°C.
- V rendlíku rozpustíme zbylé máslo a odstavíme.
- Oddělíme do dvou nádob žloutky a bílky.
- Z bílků ušleháme pevný sníh, do nějž zašleháme jeden sáček vanilkového cukru.
- Žloutky umícháme se solí a cukrem, až se cukr rozpustí. Poté střídavě přimícháváme mouku a rozpuštěné máslo.
- Stěrkou do těsta vmícháme ušlehaný sníh a rozdělíme do dvou nádob. K jedné části těsta přisypeme vanilkový cukr, k druhé kakaový prášek.
- Do formy lžící klademe střídavě vanilkové a kakaové těsto.
- Koláč pečeme zhruba 60 minut. Koláč je hotový, když se na vpíchnutou špejli těsto nelepí.