Mrkvový koláč s ořechy a jablečným pyré
Ingredience
Cukr krupice |
215 g |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
10 g |
Mouka pšeničná hladká |
180 g |
Mrkev |
225 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej slunečnicový |
140 g |
Ořechy vlašské |
50 g |
Pepř bílý mletý |
1 špetka |
Přesnídávka dětská |
65 g |
Rozinky |
50 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Zázvor mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem a necháme v chladničce ztuhnout.
- Mrkev oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Ořechová jádra nahrubo nasekáme.
- V misce rozšleháme vejce, přimícháme cukr, šleháme dohladka. Do směsi pomalu přiléváme olej a stále mícháme (asi jako při přípravě majonézy). Když je směs hotová, vmícháme jablečnou dětskou přesnídávku.
- V hlubší míse smícháme všechny sypké suroviny a uděláme široký důlek, do něhož vlijeme vaječnou směs. Zamícháme a přidáme mrkev, ořechy a rozinky. Směs pečlivě promícháme, poté vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 55 minut.
- Upečený koláč necháme 15 minut chladnout, poté překlopíme na mřížku, kde koláč necháme vychladnout.