Vanilkové bábovičky
Ingredience
Cukr moučka |
125 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko plnotučné |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Rum |
15 ml |
Smetana |
100 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme. Máslo nakrájíme a necháme změknout. V rendlíku zahřejeme mléko se smetanou a vanilkovým luskem.
- V míse promícháme cukr s moukou, přidáme vejce a dobře promícháme. Poté za stálého mícháni vlijeme vlažnou smetanovou směs (vanilku vyjmeme) a máslo. Když je máslo zcela rozpuštěné, vrátíme do směsi vanilkový lusk. Směs necháme zchladnout, poté překryjeme a vložíme na alespoň 10 hodin do chladničky.
- Těsto vyjmeme z ledničky asi hodinu před dalším zpracováním a vyjmeme z něj vanilkový lusk, troubu předehřejeme na 270 °C.
- Těsto vyšleháme a plníme do formiček (silikonových) ze tří čtvrtin a dáme péct. Když těsto „vyběhne“, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme, dokud těsto nezhnědne (cca 65 minut).
- Bábovičky necháme vychladnout, poté je vyklopíme na mísu.