Vanilkové bábovičky

Ingredience


Cukr moučka 125 g
Máslo čerstvé 25 g
Mléko plnotučné 150 ml
Mouka pšeničná hladká 50 g
Rum 15 ml
Smetana 100 ml
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme. Máslo nakrájíme a necháme změknout. V rendlíku zahřejeme mléko se smetanou a vanilkovým luskem.
  2. V míse promícháme cukr s moukou, přidáme vejce a dobře promícháme. Poté za stálého mícháni vlijeme vlažnou smetanovou směs (vanilku vyjmeme) a máslo. Když je máslo zcela rozpuštěné, vrátíme do směsi vanilkový lusk. Směs necháme zchladnout, poté překryjeme a vložíme na alespoň 10 hodin do chladničky.
  3. Těsto vyjmeme z ledničky asi hodinu před dalším zpracováním a vyjmeme z něj vanilkový lusk, troubu předehřejeme na 270 °C.
  4. Těsto vyšleháme a plníme do formiček (silikonových) ze tří čtvrtin a dáme péct. Když těsto „vyběhne“, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme, dokud těsto nezhnědne (cca 65 minut).
  5. Bábovičky necháme vychladnout, poté je vyklopíme na mísu.