Koblihy bez kynutí
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučka |
120 g |
Cukr vanilka |
2 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
2.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko acidofilní |
170 g |
Mouka pšeničná hladká |
550 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Soda jedlá |
1.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Olej fritovací |
1 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do silnostěnného hrnce vlijeme olej. Koblihy budeme smažit při teplotě 190 °C (možno i ve fritovacím hrnci). Vanilkový cukr smícháme na tácu s moučkovým cukrem. Máslo dáme rozpustit.
- V v hlubší míse promícháme mouku, asi 140 g, s cukrem, se strouhaným muškátovým oříškem, kypřicím práškem, sodou a solí.
- Odděleně ušleháme acidofilní mléko s vejci, žloutkem a vlahým máslem. Promíchanou směs vmícháme do sypkých surovin. Poté zapracujeme zbytek mouky (cca 60 g mouky odložíme na podsypání).
- Na moukou posypaném vále vyválíme 1 cm silné těsto (těsto se dost lepí, je třeba mít posypaný vál, i pomoučený váleček). Vykrajujeme kroužky, malým kulatým vykrajovátkem vypichujeme středy.
- Hotové koblihy postupně vkládáme do horkého oleje. Zhruba po 2 minutách koblihy v oleji obrátíme a smažíme cca 1 minutu.
- Hotové koblihy necháme na ubrousku okapat a ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.