Koblihy bez kynutí

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Cukr moučka 120 g
Cukr vanilka 2 ks
Kypřicí prášek do pečiva 2.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Mléko acidofilní 170 g
Mouka pšeničná hladká 550 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Soda jedlá 1.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Olej fritovací 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do silnostěnného hrnce vlijeme olej. Koblihy budeme smažit při teplotě 190 °C (možno i ve fritovacím hrnci). Vanilkový cukr smícháme na tácu s moučkovým cukrem. Máslo dáme rozpustit.
  2. V v hlubší míse promícháme mouku, asi 140 g, s cukrem, se strouhaným muškátovým oříškem, kypřicím práškem, sodou a solí.
  3. Odděleně ušleháme acidofilní mléko s vejci, žloutkem a vlahým máslem. Promíchanou směs vmícháme do sypkých surovin. Poté zapracujeme zbytek mouky (cca 60 g mouky odložíme na podsypání).
  4. Na moukou posypaném vále vyválíme 1 cm silné těsto (těsto se dost lepí, je třeba mít posypaný vál, i pomoučený váleček). Vykrajujeme kroužky, malým kulatým vykrajovátkem vypichujeme středy.
  5. Hotové koblihy postupně vkládáme do horkého oleje. Zhruba po 2 minutách koblihy v oleji obrátíme a smažíme cca 1 minutu.
  6. Hotové koblihy necháme na ubrousku okapat a ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.