Šlehačkový zapečený krém

Ingredience


Cukr krupice 8 g
Cukr moučka 50 g
Smetana ke šlehání 420 ml
Vanilkový lusk 1 ks
žloutek 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme hlubší plech, na něj položíme misky o obsahu přibližně 80-90 ml. Troubu předehřejeme na 180°C. Do většího hrnce nebo rendlíku dáme vařit 1-2 litry vody. Voda by měla být v hrci asi 3-5 cm pod okraj a neměla by se prudce vařit.
  2. Do misky, kterou později ponoříme do vodní lázně, dáme 4 žloutky, přidáme prosátý práškový cukr, směs dobře promícháme, ale ne do pěny. Do kastrolku nalijeme smetanu, do které zamícháme všechna semínka z vanilkového lusku a při mírnější teplotě zahříváme. Když je smetana horká, pomalu ji přiléváme k žloutkům, poté misku se směsí vložíme na vodní lázně. Za stálého míchání šlehačkový krém vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. V případě, že směs nehoustne, přimícháme ještě 1 žloutek.
  3. Horký krém nalijeme stejnoměrně do připravených misek. Na plech k miskám opatrně přilijeme vroucí vodu tak, aby výška vody byla ve stejné výšce jako je krém v miskách.
  4. Plech s miskami vložíme do předehřáté trouby a pečeme do ztuhnutí přibližně 25 minut. Po upečení misky s krémem necháme chvíli vychladnout a pak je dáme na 4 hodiny do ledničky.
  5. Těsně před podáváním krém v miskách posypeme jemným pískovým cukrem a pomocí cukrářské pistole cukr zkaramelizujeme.