Osvěžující pomerančový krém
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Likér pomerančový |
3 polévková lžíce |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Pomeranč |
6 ks |
Smetana ke šlehání |
100 ml |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pomeranče s citrónem omyjeme a osušíme. Ze 4 pomerančů a z 1/2 citrónu nastrouháme do misky kůru. Pak pomeranče vymačkáme a šťávu přidáme k nastrouhané kůře. Přilijeme 3 lžíce pomerančového likéru a směs promícháme. Zbývající 2 pomeranče rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Vydlabané pomeranče použijeme jako misky.
- Vejce rozklepneme, oddělíme zvlášť žloutky a bílky. V misce vyšleháme žloutky s 93g cukru do pěny, přimícháme Maizenu a nakonec pomerančovou směs. Vše znovu dobře promícháme a nalijeme na pánev. Za stálého míchání směs pomalu vaříme do zhoustnutí. Když na vařečce zůstává takový jemný povrch, je krém dobře uvařený. Pánev s krémem odstavíme z plotny a ještě ho chvilku mícháme.
- Vyšleháme bílky se 7g cukru (jedna polévková lžíce) do tuhého sněhu, který pomalu vmícháme do horkého krému. Krém si z pánve přemístíme do misky, kterou vložíme do větší mísy se studenou vodou. Stále krém mícháme, dokud nevychladne.
- Vyšleháme si smetanu na šlehačku a zlehka ji přimícháme do vychladlého krému. Pomerančovým krémem naplníme vydlabané pomeranče a dáme je vychladit na 3 hodiny do lednice.
- Pomerančový krém podáváme jako dezert.