Čokoládo-kávová pěna
Ingredience
Čokolada 70% Ecuador LIDL raspberry |
170 g |
Cukr moučka |
180 g |
Káva mletá |
1 kávová lžička |
Máslo |
170 g |
Pomeranč |
1 ks |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
50 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse vyšleháme žloutky se 172g cukru do pěny. Poté mísu s pěnou vložíme do druhé mísy s horkou vodou a mícháme tak dlouho, až je žloutková pěna teplá. Teplou vodu ve větší míse vyměníme za studenou a znovu žloutkovou směs mícháme ve studené lázni do doby, až napění.
- Mezitím uvaříme kávu z 60 ml vody a 1 lžičky jemně pomleté kávy.
- Kvalitní čokoládu nalámeme na kousky do malého kastrólku, ten vložíme do horké vodní lázně a čokoládu rozpustíme. Do rozpuštěné čokolády přimícháme lžíce teplé kávy. Kastrólek sundáme z plotny a do čokolády postupně zamícháme změklé máslo. Směs mícháme do doby, až získáme jemný krém, který postupně přimícháme do žloutkové pěny.
- Vyšleháme bílky s 8g cukru (jedna polévková lžíce) na tuhý sníh. Ten pomalu vmícháme do připraveného čokoládového krému. Vzniklou čokoládovou pěnu nalijeme do skleněných pohárů a dáme je do lednice vychladit asi na 30 minut.
- Před podáváním omyjeme a osušíme jeden pomeranč. Nastrouháme z něj tenké proužky kůry (bez bílé dužiny), kterými pěnu ozdobíme.