Třešňový koláč s kakaem
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučka |
2 polévková lžíce |
Kakao - prášek |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Třešně |
350 g |
Vaječný bílek slepičí |
5 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 170 °C, dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
- Tmavé omyté třešně necháme okapat, poté vypeckujeme a rozpůlíme.
- Oddělíme žloutky od bílků (žloutky použijeme v kuchyni jinak), z bílků v míse ušleháme pevný sníh s polovinou krupicového cukru a s vanilkovou dření (lusk rozřízneme a tupou stranou vyškrábneme dřeň).
- V míse promícháme mouku s kakaem a solí, směs nasypeme na ušlehané bílky a opatrně vmícháme. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a poklademe třešněmi. Pečeme zhruba 20 – 25 minut.
- Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.