Třešňový koláč s kakaem

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr moučka 2 polévková lžíce
Kakao - prášek 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 50 g
Sůl 1 špetka
Třešně 350 g
Vaječný bílek slepičí 5 ks
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 170 °C, dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
  2. Tmavé omyté třešně necháme okapat, poté vypeckujeme a rozpůlíme.
  3. Oddělíme žloutky od bílků (žloutky použijeme v kuchyni jinak), z bílků v míse ušleháme pevný sníh s polovinou krupicového cukru a s vanilkovou dření (lusk rozřízneme a tupou stranou vyškrábneme dřeň).
  4. V míse promícháme mouku s kakaem a solí, směs nasypeme na ušlehané bílky a opatrně vmícháme. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a poklademe třešněmi. Pečeme zhruba 20 – 25 minut.
  5. Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.