Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní
Ingredience
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrách |
6 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
135 g |
Mouka pšeničná hladká |
260 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Borůvky |
500 g |
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Krupice pšeničná |
125 g |
Mléko plnotučné |
500 ml |
Rozinky |
30 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 65 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vytřeme 10 g másla. Borůvky opláchneme a necháme okapat.
- Těsto připravíme smícháním všech surovin, utvoříme bochánek a ve fólii ho necháme v chladničce asi 20 minut odpočinout.
- Poté těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy (utvoříme okraje). Zakryjeme pečicím papírem, zatížíme sušeným hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Z upečeného koláče odstraníme hrách i papír.
- Náplň připravíme svařením mléka v hrnci, do kterého vsypeme za stálého míchání cukr s krupicí. Vaříme na mírném plameni a mícháme ode dna. Přimícháme žloutky (z bílků ušleháme pevný sníh) a zbylé suroviny. Sníh opatrně vmícháme do chladnoucí kaše. Na závěr přidáme okapané borůvky.
- Směs narovnáme do předpečeného koláče, uhladíme a pečeme zhruba 20 minut.
- Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.