Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní

Ingredience


Cukr krupice 4 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Hrách 6 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 135 g
Mouka pšeničná hladká 260 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Borůvky 500 g
Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Krupice pšeničná 125 g
Mléko plnotučné 500 ml
Rozinky 30 g
Rum 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vytřeme 10 g másla. Borůvky opláchneme a necháme okapat.
  2. Těsto připravíme smícháním všech surovin, utvoříme bochánek a ve fólii ho necháme v chladničce asi 20 minut odpočinout.
  3. Poté těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy (utvoříme okraje). Zakryjeme pečicím papírem, zatížíme sušeným hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Z upečeného koláče odstraníme hrách i papír.
  4. Náplň připravíme svařením mléka v hrnci, do kterého vsypeme za stálého míchání cukr s krupicí. Vaříme na mírném plameni a mícháme ode dna. Přimícháme žloutky (z bílků ušleháme pevný sníh) a zbylé suroviny. Sníh opatrně vmícháme do chladnoucí kaše. Na závěr přidáme okapané borůvky.
  5. Směs narovnáme do předpečeného koláče, uhladíme a pečeme zhruba 20 minut.
  6. Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.