Tvarohový koláč s jahodami
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Pomerančová kůra |
1.5 polévková lžíce |
Smetana |
110 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sušenky Amaretti |
130 g |
Tvaroh měkký |
500 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr moučka |
1.5 polévková lžíce |
Jahody |
320 g |
Kiwi |
2 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 150 °C, dortovou formu vytřeme máslem, dno formy vyložíme pečicím papírem.
- Sušenky válečkem rozdrtíme a drtí vyložíme dno formy.
- Bílky oddělíme od žloutků a spolu se solí ušleháme pevný sníh. Tvaroh položíme do síta a necháme okapat.
- Žloutky s cukrem, vanilkou, tvarohem, kůrou a smetanou ušleháme, poté vsypeme mouku a promícháme. Do žloutkového těsta lehce metlou vmícháme bílky.
- Těsto opatrně nalijeme na sušenkovou drť, uhladíme a pečeme zhruba hodinu. Poté troubu vypneme a koláč necháme ještě asi 15 minut v troubě.
- Na mřížce necháme koláč ve formě zcela vychladnout, nejlépe přes noc.
- Koláč vyjmeme z formy, poklademe plátky oloupaného kiwi a rozpůlenými omytými jahodami. Koláč před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.