Třená třešnová bublanina
Ingredience
Třešně |
450 g |
Máslo |
1 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
1.5 polévková lžíce |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
150 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1.5 kávová lžička |
Máslo |
110 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Omyté třešně necháme okapat. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme kůru. Z poloviny citrónu vymačkáme šťávu. Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Troubu si předehřejeme na 200°C. Dortovou nebo malou čtvercovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Polovinu třešní vypeckujeme a odložíme zvlášť.
- Do větší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva. K mouce přimícháme zrníčka z celého vanilkového lusku, 2ks vejce a sůl. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, pak k nim pomalu přimícháme rozpuštěné vlahé máslo, nastrouhanou citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vše dobře promícháme. Vaječnou směs promícháme s moukou. Vyšleháme si bílky na tuhý sníh, ten nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
- Těsto vylijeme do formy, do těsta rovnoměrně rozdělíme nevypeckované třešně a dáme péct. Pečeme při 200°C 15 minut, pak opatrně vysuneme formu z trouby, na těsto rovnoměrně rychle poklademe vypeckované třešně se slupkou nahoru a znovu pečeme dozlatova dalších 15-20 minut. Během pečení těsto zakryjeme pečícím papírem.
- Upečenou zlatou bublaninu nakrájíme na porce až vychladlou a podáváme.