Třená třešnová bublanina

Ingredience


Třešně 450 g
Máslo 1 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1.5 polévková lžíce
Citrony 1 ks
Cukr krupice 150 g
Kypřící prášek do pečiva 1.5 kávová lžička
Máslo 110 g
Mouka polohrubá 200 g
Sůl 1 špetka
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté třešně necháme okapat. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme kůru. Z poloviny citrónu vymačkáme šťávu. Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Troubu si předehřejeme na 200°C. Dortovou nebo malou čtvercovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Polovinu třešní vypeckujeme a odložíme zvlášť.
  2. Do větší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva. K mouce přimícháme zrníčka z celého vanilkového lusku, 2ks vejce a sůl. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, pak k nim pomalu přimícháme rozpuštěné vlahé máslo, nastrouhanou citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vše dobře promícháme. Vaječnou směs promícháme s moukou. Vyšleháme si bílky na tuhý sníh, ten nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
  3. Těsto vylijeme do formy, do těsta rovnoměrně rozdělíme nevypeckované třešně a dáme péct. Pečeme při 200°C 15 minut, pak opatrně vysuneme formu z trouby, na těsto rovnoměrně rychle poklademe vypeckované třešně se slupkou nahoru a znovu pečeme dozlatova dalších 15-20 minut. Během pečení těsto zakryjeme pečícím papírem.
  4. Upečenou zlatou bublaninu nakrájíme na porce až vychladlou a podáváme.