Křehký máslovo-sýrový koláč s koktejlovými rajčaty

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Máslo 110 g
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Pepř bílý 3 špetka
Sůl 2 špetka
Sýr Parmezán 100 g
Vejce slepičí 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Máslo 1.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Bazalka 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cukr třtinový 2 kávová lžička
Kečup ostrý 2 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Rajčata koktejlová 1.2 kg
Rozmarýn 3 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Koktejlová menší rajčata omyjeme, osušíme, poskládáme je na olejem vytřený plech a dáme do trouby. Budeme je péct přibližně 30 minut při 160°C.
  2. Sýr Parmezán nastrouháme do mísy, přidáme k němu na kostky pokrájené máslo, hladkou mouku, sůl, bílý pepř a rozšlehané vejce. Těsto v míse nejdříve promícháme vařečkou, postupně přilijeme 2-3 lžíce studeného mléka a pomocí rukou směs zpracujeme na tužší, ale vláčné těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku o síle 1,5 - 2cm. Placka by měla být větší než je koláčová nebo dortová forma. Formu vytřeme máslem, vysypeme moukou a vyložíme těstem dno i stěny. Těsto vložíme na 20-30 minut do mrazničky odpočinout.
  3. Mezitím, co se pečou rajčata, připravíme si směs na potření koláče: 2 větší očištěné stroužky česneku posekáme nadrobno, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý černý pepř, olivový olej, nadrobno posekané čerstvé lístky z rozmarýnu a bazalky. Směs pak promícháme s upečenými rajčaty a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Troubu si zvýšíme na 180°C.
  4. Těsto vyjmeme z mrazničky, potřeme ho ostrým kečupem a naplníme rajčatovou směsí. Koláč budeme péct 30 minut, dalších 20-25 minut budeme dopékat při 160°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve vypnuté otevřené troubě 10 -15 minut. Podáváme ho teplý i studený.