Křehký máslovo-sýrový koláč s koktejlovými rajčaty
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Máslo |
110 g |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Pepř bílý |
3 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Máslo |
1.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cukr třtinový |
2 kávová lžička |
Kečup ostrý |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Rajčata koktejlová |
1.2 kg |
Rozmarýn |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Koktejlová menší rajčata omyjeme, osušíme, poskládáme je na olejem vytřený plech a dáme do trouby. Budeme je péct přibližně 30 minut při 160°C.
- Sýr Parmezán nastrouháme do mísy, přidáme k němu na kostky pokrájené máslo, hladkou mouku, sůl, bílý pepř a rozšlehané vejce. Těsto v míse nejdříve promícháme vařečkou, postupně přilijeme 2-3 lžíce studeného mléka a pomocí rukou směs zpracujeme na tužší, ale vláčné těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku o síle 1,5 - 2cm. Placka by měla být větší než je koláčová nebo dortová forma. Formu vytřeme máslem, vysypeme moukou a vyložíme těstem dno i stěny. Těsto vložíme na 20-30 minut do mrazničky odpočinout.
- Mezitím, co se pečou rajčata, připravíme si směs na potření koláče: 2 větší očištěné stroužky česneku posekáme nadrobno, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý černý pepř, olivový olej, nadrobno posekané čerstvé lístky z rozmarýnu a bazalky. Směs pak promícháme s upečenými rajčaty a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Troubu si zvýšíme na 180°C.
- Těsto vyjmeme z mrazničky, potřeme ho ostrým kečupem a naplníme rajčatovou směsí. Koláč budeme péct 30 minut, dalších 20-25 minut budeme dopékat při 160°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve vypnuté otevřené troubě 10 -15 minut. Podáváme ho teplý i studený.