České tvarohové knedlíky s meruňkami a perníkem
Ingredience
Cukr moučka |
4 polévková lžíce |
Máslo |
90 g |
Meruňky |
15 ks |
Perník |
80 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Tvaroh měkký |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 2 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Nejdříve omyjeme menší, zralé, ale ne příliš měkké meruňky, osušíme je, částečně nakrojíme a vyjmeme pecky (meruňka tak zůstane vcelku.) Pak postavíme na plotnu velký hrnec s vodou a solí a necháme ji pomalu přivést k varu.
- Perník na nastrouhání nastrouháme do misky na hrubším struhadle. V malém rendlíku rozpustíme máslo.
- Do mísy dáme hrubou mouku, měkký tvaroh, vše promícháme a těsto si dáme na pomoučený vál (moukou nešetříme). Rukama vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvoříme váleček silný asi 5 cm. Ostrým nožem z válečku nakrájíme 15 kousků, z každého utvoříme placičku, do které zabalíme meruňku. Těsto musíme dobře uzavřít a v dlaních dotvoříme kulatý knedlík.
- Knedlíky opatrně naházíme do vroucí vody a opatrně je promícháme. Voda se musí vařit pomalu. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vaříme je 1-2 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, hned je poklademe na talíře, posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme. Dobrou chuť.