České tvarohové knedlíky s meruňkami a perníkem

Ingredience


Cukr moučka 4 polévková lžíce
Máslo 90 g
Meruňky 15 ks
Perník 80 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Tvaroh měkký 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve omyjeme menší, zralé, ale ne příliš měkké meruňky, osušíme je, částečně nakrojíme a vyjmeme pecky (meruňka tak zůstane vcelku.) Pak postavíme na plotnu velký hrnec s vodou a solí a necháme ji pomalu přivést k varu.
  2. Perník na nastrouhání nastrouháme do misky na hrubším struhadle. V malém rendlíku rozpustíme máslo.
  3. Do mísy dáme hrubou mouku, měkký tvaroh, vše promícháme a těsto si dáme na pomoučený vál (moukou nešetříme). Rukama vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvoříme váleček silný asi 5 cm. Ostrým nožem z válečku nakrájíme 15 kousků, z každého utvoříme placičku, do které zabalíme meruňku. Těsto musíme dobře uzavřít a v dlaních dotvoříme kulatý knedlík.
  4. Knedlíky opatrně naházíme do vroucí vody a opatrně je promícháme. Voda se musí vařit pomalu. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vaříme je 1-2 minuty. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, hned je poklademe na talíře, posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme. Dobrou chuť.