Zapékaná masovo-lilková směs se sýrem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Lilek |
3 ks |
Majoránka čerstvá |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Šalvěj čerstvá |
0.5 polévková lžíce |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
800 g |
Pepř bílý |
2 špetka |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 ml |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
2 polévková lžíce |
Máslo |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Strouhanka |
10 polévková lžíce |
Sýr Parmezán |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu si předehřejeme na na 180°C. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso. Očistíme cibuli s česnekem, drobně vše pokrájíme a přidáme k masu. K masu ještě přidáme vejce, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky, omyté a nadrobno posekané čerstvé lístky z majoránky a šalvěje. Směs dobře promícháme.
- Aby jsme si připravili měkké lilky co nejdříve, omyjeme je, osušíme, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme na 7 minut do mikrovlnné trouby na 900W. Necháme je mírně vychladnout, pak je nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Parmezán nastrouháme do misky (odebereme z něj 2 lžíce, které si odložíme do další misky), přidáme zakysanou smetanu, sůl a bílý pepř. Zapékací mísu vytřeme máslem, vysypeme strouhankou (přibližně 3 lžíce), pak do ní rozložíme masovou směs s lilky, přelijeme ji připravenou směsí ze zakysané smetany a dáme péct na 40 minut. Odloženou lžíci parmezánu promícháme s 10 lžícemi strouhanky. Po 40 minutách upečené maso vyjmeme z trouby, posypeme připravenou strouhankou a pečeme ještě 10 minut.
- Masovo-lilkovou směs podáváme teplou i studenou.