Zapékaná masovo-lilková směs se sýrem

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Lilek 3 ks
Majoránka čerstvá 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Šalvěj čerstvá 0.5 polévková lžíce
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 800 g
Pepř bílý 2 špetka
Smetana 16% (pochoutková) 200 ml
Sůl 2 špetka
Sýr Parmezán 2 polévková lžíce
Máslo 2 polévková lžíce
Strouhanka 3 polévková lžíce
Strouhanka 10 polévková lžíce
Sýr Parmezán 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na na 180°C. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso. Očistíme cibuli s česnekem, drobně vše pokrájíme a přidáme k masu. K masu ještě přidáme vejce, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky, omyté a nadrobno posekané čerstvé lístky z majoránky a šalvěje. Směs dobře promícháme.
  2. Aby jsme si připravili měkké lilky co nejdříve, omyjeme je, osušíme, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme na 7 minut do mikrovlnné trouby na 900W. Necháme je mírně vychladnout, pak je nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Parmezán nastrouháme do misky (odebereme z něj 2 lžíce, které si odložíme do další misky), přidáme zakysanou smetanu, sůl a bílý pepř. Zapékací mísu vytřeme máslem, vysypeme strouhankou (přibližně 3 lžíce), pak do ní rozložíme masovou směs s lilky, přelijeme ji připravenou směsí ze zakysané smetany a dáme péct na 40 minut. Odloženou lžíci parmezánu promícháme s 10 lžícemi strouhanky. Po 40 minutách upečené maso vyjmeme z trouby, posypeme připravenou strouhankou a pečeme ještě 10 minut.
  3. Masovo-lilkovou směs podáváme teplou i studenou.