Švestkový koláč s mákem a mandlemi
Ingredience
Citrony |
0.5 ks |
Cukr krupice |
250 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 ks |
Mák mletý |
200 g |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
400 ml |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Nové koření |
3 ks |
Olej rostlinný |
125 ml |
Švestky |
500 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků ušleháme sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě zapracováváme do pěny s polotučným mlékem a olejem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
- Mák svaříme s mlékem, máslem, kůrou z poloviny citronu a drceným novým kořením.
- Švestky rozpůlíme a vypeckujeme.
- Těsto nalijeme do pekáčku, potřeme makovou směsí, na to poskládáme švestky a posypeme plátky mandlí.
- Pečeme 35 minut na 180 °C.