Švestkový koláč s mákem a mandlemi

Ingredience


Citrony 0.5 ks
Cukr krupice 250 g
Kypřící prášek do pečiva 1 ks
Mák mletý 200 g
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 400 ml
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Nové koření 3 ks
Olej rostlinný 125 ml
Švestky 500 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků ušleháme sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě zapracováváme do pěny s polotučným mlékem a olejem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
  2. Mák svaříme s mlékem, máslem, kůrou z poloviny citronu a drceným novým kořením.
  3. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme.
  4. Těsto nalijeme do pekáčku, potřeme makovou směsí, na to poskládáme švestky a posypeme plátky mandlí.
  5. Pečeme 35 minut na 180 °C.